Ett familjeföretag och hantverk med gamla anor

Vi besökte byn i Japan där Konro-grillarna tillverkas. Vi fick äran att följa hela produktionen från då materialet bryts till färdig grill. Som så mycket i Japan sker det med extrem noggranhet och stolthet.
Ta en titt på filmen från vår besök.

[responsive_youtube 5InasMP0Dcg]

Sonen, tillika chefen för familjeföretaget visar oss ingången i berget där brytningen av materialet sker. Råmaterialet skapades för ca 20 miljoner sedan av plankton som innehöll kisel.

Materialet som på svenska kallas diatomit/kiselgur bryts för hand. Med hjälp av ett kraftigt ”stämjärn” skärs varje block ut.

Med hjälp av kil och träklubba knackas blocket loss.

Pär och Markus, två glada Norrlänningar från konro.se på unik rundtur hos tillverkarna.  Enligt dom så var vi de första västerlänningarna som besökt dom. Ärorikt minsann.

Blocken lastas och transporteras till nästa station där konrogrillarna får sin slutliga form.

En enda man sköter all bearbetning. Allt sker väldigt hantverksmässigt. Här skapas formen, luftspalten, på underdelen.

Med väldigt skarpa verktyg och precision formas materialets insida.

Japanskt noggrannhet. En mästare i arbete.

När konrogrillen fått sin slutliga form och godkänts så bakas den i ugnen som eldas med ved. Grillarna bakas ca. 12 timmar i en temperatur som uppgår till ca 1000 grader.

Chefen visar Markus ugnen som är tillverkad i samma material som konrogrillarna förstås.

En sista kontroll av finishen görs med slippapper. Eftersom tillverkningen sker för hand, av ett naturmaterial, så är varje konro unik.

Nästa steg är att spika fast plåtbanden samt luckan till spjället som reglerar luftinsläppet.

Kartonger för paketeringen.

Nästa steg är att spika fast plåtbanden samt luckan till spjället som reglerar luftinsläppet.

Mamman sköter även inlastningen. Bilen går sedan till ett annat företag som packar om inför exporten, med kraftigare förpackningsmaterial.

Här besökte vi företaget som tillverkar de konros som vi kallar pressade. Det visade sig dock att även de tillverkas väldigt hantverksmässigt.

Dock så ville chefen inte att vi fotograferade själva produktionen där ca. 12 personer jobbar. Alltså även detta företag är småskaligt.

Det som skiljer dessa från de handgjorda är att här krossas råmaterialet först. Sedan bakas det till tegelstenar under högt tryck och värme.

Stenarna sammanfogas sedan till grillar för hand med sättlim, och förses sedan med plåtband.